Joulunalusretki Lontooseen – Hackney pub crawl

The Pembury Tavern

Nyt kolmatta joulua peräkkäin ulkomailla. Tallinna ja Amsterdam saivat jatkokseen vanhan tutun Lontoon. Lontoossakin on ehtinyt tapahtua paljon sitten kesän 2016, jolloin kaupungissa kävin viimeksi. Maanantain vapaaksi ottamalla saatiin sopiva lauantaista jouluaattoon (tiistaina) kolmen yön reissu. Mietin aluksi joulupäivänä palaamista, mutta silloin ei esimerkiksi Lontoon julkinen liikenne enää kulje.

Hotelliksi valikoitui uusi tuttavuus Point A London – Kensington, Olympia. Point A on ilmeisen uudehko ketju, joka tarjosi hyväkuntoisen vaikka pienehkön huoneen ja varsin monipuolisen aamiaisen (“mannermainen”) edullisesti. Tämä filiaali sijaitsi noin viiden minuutin kävelymatkan päässä Earl’s Courtin metroasemalta ja ihan vieressä oli iso Tescon kauppa.

Vaikka tämä blogi keskittyy olueen, mainittakoot muista seikkailuista vierailut Hyde Parkin massiivisilla joulumarkkinoilla ja Saatchi Galleryn Tutankhamon-näyttelyssä. Olutmielessä tärkein kohde oli Hackney. Ratebeerin foorumilta sain vihjeen, että “Hackney on uusi Bermondsey beer mile” ja niinpä otin tämän itälontoolaisen kaupunginosan sunnuntaina käsittelyyn. Saman joukon vihjeiden perusteella kokosin potentiaaliset paikat Google-kartaksi, jonka voit avata tästä linkistä. Koska oli sunnuntaipäivä niin kaikki kartan paikat eivät olleet auki. Ja luonnollisesti aikaa (ja kuntoa) oli kiertää vain rajattu joukko reitille osuneita baareja – varsinkin yksin kiertäessä tuntuu tahti olevan hitaampi. Taktiikkana yksi tai kaksi puolikasta pinttiä per paikka.

The Pembury Tavern

The Pembury Tavern on Hackney Downsin ytimessä kivenheitto metroasemalta. Täällä olen käynyt ennenkin joitakin vuosia sitten Lontoon paikkoja RB-aktiivi Leightonin kanssa kiertäessäni. The Pembury Tavern on nimensä mukainen “perinteinen” englantilaispubi, mutta on toiminut syksyn 2018 remontista lähtien The Five Points -panimon taproomina. Panimo sijaitsee jossain nurkilla. Yleisfiilis on siis perienglantilainen, mutta hanat uusia ja olut perinteistä/modernia – siis crossoveria. The Five Pointsin Best Fuggles oli pehmeää ja mukavasti humaloitua. Ämyreistä soi mielenkiintoinen sekoitus äijärokkia, Curea ja progea.

all good beer Hackney Downs

all good beer

Seuraavaksi otin suunnan luoteeseen. Olisi ehkä kannattanut aloittaa retki täältä. Kartalta löytyy “Hackney Downs Studios” eli kyseessä on uusiokäyttöön otettuja vanhoja rakennuksia, joissa sijaitsee parhaaseen hipsteri-tyyliin käsityöpajoja, joogasaleja ja taidegallerioita. Yhdessä rakennuksista sijaitsee pikkuruinen olutkauppa/baari “all good beer”, jolla on useampi filiaali ympäri Lontoota. Samassa tilassa keskellä on asiakastilat ja seinustoilla olutbaarin lisäksi pari kanttiinityylistä ravintolaa. Kuusi hanaa tarjosivat paikallisia pienpanimoita kuten Orbitia ja Boxcaria.

Brewdog Dalston

Seuraavaksi taas 10 minuuttia kävelyä ja kohteena Dalstonin alueen Brewdog. Panokoirassa tyypilliseen tapaan tatuoidut baariminnat ja ketjulle tyypillinen industriaali/steampunk-henkinen sisustus. Hanalista oli varsin vaikuttava – 25 hanaa, joista kymmenessä Lontoon alueen panimoita. Jostain syystä Metallica soi koko vierailun ajan. Hanalistan takia ehdottomasti hyvä vierailukohde.

Red Hand

Red Hand on suoraan kadun toisella puolella. Ulkoa varsin karu, jopa huomaamaton paikka. Sisällä korkeat seinät, tummaa puuta ja punaista tiiltä – varsin persoonallista siis. Täälläkin on hyvin hanoja: kaikkiaan 20. Nyt valikoima ei rajoitu britteihin vaan mukana on muun muassa Duggesia ja Koutin pilsneriä. Oma valinta kohdistuu walesilaisen Polly’s Brew’n dipaan – moderni makea ja trooppinen näkemys asiasta. Musiikkina taas kaikenlainen vanha rock, blues and kantri.

Cock Tavern

The Cock Tavern

Dalston on eläväinen monikulttuurinen alue, jonka läpi kävelen seuraavaksi ikäänkuin takaisin lähtöpisteeseen, nyt kuitenkin Hackney Centraliin, jossa ensimmäinen paikka on Cock Tavern. Nimestä voikin päätellä, että nyt ollaan perinteisemmässä pubissa. Paikka on hieman elämää nähnyt, mutta sisällä odottaa pitkä rivi pienpanimo-olutta real alena plus useampia real siidereitä. Asiakaskunta vaihtelee pukumiehistä kaljaveikkoihin. Parin hyvän puolikaspintin jälkeen oli aika vaihtaa taas paikkaa.

Pressure Drop X Verdant The Experiment

The Experiment

The Experiment on ehkä alueen hypetetyin paikka, koska se on uudehko paikallisen Pressure Dropin ja erittäin trendikkään manchesteriläisen Verdantin yhteinen taproom. Paikka on rautatiesillan alla eli samanlainen kuin Bermondseyn panimoiden baarit. 13 hanaa jakautuvat kahden panimon välille, luonnollisesti hyödynnän tarjonnan ostamalla myös tölkkejä mukaan. Hanavalinnat osuvat Verdantiin: Neal Gets Things Done on moderni neipa ja Ply Me A River on outo tallimainen ja hedelmäinen ei-niin-west coast ipa mitä oli tilauksessa. Paikalla tietynlainen amerikkalaisten taproomien ilmapiiri. Musiikkina täällä kasariklassikot (Depeche Mode, Eurythmics) joten modernilta musiikilta on tällä kiertueella vältytty.

Hackney Church Brew Co.

Hackney Church Brew Co,

Tämä panimoravintola on heti Experimentin vieressä. Sisäänkäynnin seinusta on kokonaan lasia, joten valoisampi ja ravintolamaisempi tunnelma. Jos Experimentissä oli vain pari asiakasta niin täällä on tupa täynnä. Sunday Roast on ilmeisen suosittu. Savuisen lihan tuoksu toikin veden kielelle, mutta nyt ei ollut aikaa jäädä aterialle. Hackney Churchilta valinta kohdistui imperial stouttiin: paahteisuutta ja lakritsia mutta varsin yksinkertaisessa muodossa.

Cloudwater Brew Co. Tap

Cloudwater

Kello alkoi olla sen verran, että oli aika liikkua pois Hackneysta. Hyppäsin siis overgroundiin, vaihdoin metroon ja olin 40 minuuttia myöhemmin Bermondseyssä. Hypepanimo Cloudwaterin uudehko taproom Lontoossa oli nähtävä ja se on auki myös sunnuntaisin. Cloudwaterin vierestä löytyy Moor ja Brew By Numbers, joista ainakin ensin mainittu olisi ollut myös auki. Clouwater pitää matalaa profiilia: ulkona ei mitään isompia kylttejä tai mainintoja – salakapakkameininkiä, olutmenu ainoastaan paperille printattuna. Pari maistettua Cloudwateria eivät oikein osuneet makuhermoon: Removing Bines and Leaves? Or Collecting Flowers?:sta puuttuivat kaikki hyvän hopfenweissenin ominaisuudet ja One Slice To Yule Them All oli viinaa ja piparitaikinaa.

Pubryöminnän pituus oli siis lopulta kahdeksan paikkaa, joista jokaisessa kannatti kyllä käydä. Ajan ja ajankohdan takia jäi useita paikkoja ensi kertaankin.Tsekkaa siis edellä mainittujen lisäksi ainakin nämä Hackneyn ja Bethal Greenin/Shoreditchin paikat:

The Axe, Clapton
Brew Club, Bohemia Pl
Mother Kelly’s Bottle Shop, Stoke Newington ja Well’s Street
Old Street Brewery & Taproom, Gales Gardens
BOXCAR Brewery & Taproom, Birkbeck St
The Mechanic Brewery & Taproom, Cudworth St
Taproom by Bethnal Green, Bethnal Green
The Kings Arms, Buckfast St
BrewDog Shoreditch, Shoreditch
Goose Island Brewpub London, Shoreditch

Humalablogistin olutvuosi 2019


Humalablogi vietti vuonna 2019 melkoista hiljaiseloa: juttuja syntyi vain neljä. Sen sijaan Facebookin puolella olen yrittänyt aktiivisesti jakaa kiinnostavia olutaiheisia linkkejä. Lyhyempää kerrontaa erityisesti matkoilta löytyy Instagramista, jossa kannattaa ottaa @tbonethebeerhunter seurantaan.

Vuosi 2018 oli sen verran aktiivinen muun muassa olutfestivaalirintamalla, että tarkoituksella vähensin noissa bakkanaaleissa rymyämistä vuonna 2019. Ohjelmassa olivat lähinnä Tallinnan Craft Beer Weekend (lippu hankittu myös vuodelle 2020), Suuret Oluet Pienet Panimot Helsinki ja Pub Winston festarit. Keväällä olutmatka suuntautui Kanadaan sisältäen piipahduksen New Yorkiin. Kesäloman vietin kiertämällä Suomen luontoa, jonka vuoksi “olutsaldo” jäi vaisuksi. Vierailin kyllä esimerkiksi Haapala BnB’n panimoravintolassa Sotkamossa! Joulun alla käväisin lomalla Lontoossa, josta on tulossa pieni raportti lähiaikoina.

Vaikka viime vuonna oli vähemmän festareita, vähemmän maistelutilaisuuksia, vähemmän ravintolakäyntejä niin kotona tuli olutta sen verran harrastettua, että vuoden saldoksi muodostui 1459 uutta olutta. Eniten näistä oli ipoja tai neipoja (238 kpl). Top maat olivat Suomi (355), USA (172) ja Norja (132).

Vuoden 2019 parhaat oluet Top7:

1. Port Brewing Santa’s Little Helper with Coffee & Cacao
1. Nerdbrewing Extends Oak Aged Imperial Oatmeal Stout – Carrot Cake Ed.
3. Interboro No More Mr. Nice Guy
3. Lervig Saskatoon Cheesecake Stout
3. Kees Barrel Project 19.04
3. De Molen Rasputin Bowmore BA
3. Prairie Birthday Bomb!

Eli ykköstilalla kaksi olutta ja jaetulla pronssilla viisi olutta. Kovin oli tummaa ja vahvaa – ei niin yllättäen. Vuoden parhaat kotimaiset olivat Ruosniemi Imperial Stout Whiskey Barrel 2019 ja Makun West Coast IPA. Panimoista, joiden oluita arvioin enemmän kuin viisi, parhaat olivat Other Half, Põhjala, Lervig, Brasserie Dieu du Ciel!, Sori ja Evil Twin.

Erittäin hyvää olutvuotta 2020 kaikille!