Suomalaisten oluiden TOP50 Ratebeerissä

Suomalaisten oluiden TOP50 löytyy Ratebeeristä osoitteesta http://www.ratebeer.com/beer/country/finland/71/. Normilistalla ovat nykyisin tuotannossa olevat oluet. Lista elää jonkin verran, sillä peukalosääntönä on ollut, että kun olut ei ole vuoteen ollut saatavilla niin se muuttuu retired-tilaan.

Tämän hetken Top10 on:

1 Plevnan Siperia Imperial Stout 3.93/183 (painotettu keskiarvo/reittausten määrä)
2 Sinebrychoff Koff Porter 3.87/1185
3 Laitilan Kievari Imperiaali 3.63/99
4 Beer Hunters Mufloni CCCCC 3.63/80
5 Huvila Oak Porter 3.63/58
6 Vakka-Suomen Prykmestar Savu Kataja 3.62/105
7 Huvila X-Porter 3.62/209
8 Sinebrychoff / Brooklyn Two Tree Porter 3.61/133
9 Hollolan Hirvi Kivisahti 3.57/57
10 Plevnan Stout 3.55/65

Painotettu keskiarvo johtaa käytännössä siihen, että hyvin vähän arvioidut oluet eivät pysty pääsemään helpolla kärkeen. Mitä enemmän oluella on arvioita, sen lähemmäksi todellista keskiarvoa pisteet tulevat. Top50:ssä vähiten reittauksia on Beer Huntersin Äkäpukilla (2013) – 11. Sen painotettu keskiarvo on 3.46 (sijoitus 17.), mutta todellinen olisi 3.85. Minimissään olut tarvitsee 10 arviota päästäkseen listoille.

Plevnan Siperia ja Koffin Porter ovat taistelleet kärkipaikasta useita vuosia. Vielä pari vuotta sitten ne olivat käytännössä tasoissa, nyt Siperian ainakin hetkittäin parempi saatavuus on nostanut sen selvempään ykköstilaan. Ratebeerin maailmanlistalla Siperian 3.93 riittää sijaan 505, joten aivan maailman kärkioluita ei Suomessa ole pantu. Koffin Porter löytyy sijaluvulta 733.

Kärkikympissä tilanne on kaksikon jälkeen hyvin tiukka. Kievari Imperiaalin kolmostilan ja Two Tree Porterin kasitilan välissä on vain 0,02 pistettä – muutamakin reittaus saattaa riittää muuttamaan sijoitusta (vaikkakin painotus laimentaa muutosta). Näistä X-Porterilla on eniten arvioita, johtuen sen saatavuudesta Yhdysvalloissa.

Tämän postauksen laatimishetkellä sijalla 50 on Maku Brewingin kehuttu IPA 3.32 pisteellä. Sen todellinen keskiarvo on 3,44 pistettä, joten voi olettaa oluen nousevan jossain vaiheessa Top20:iin tai ainakin sen tuntumaan. Sijoitus paranee jatkossa jo silläkin, että edeltä poistuu oluita.

Miltä näyttää Top50 sitten panimoittain?

Beer Hunters 11 eri olutta
Plevna 9
Stadin Panimo 8
Huvila/Malmgård 6
Sinebrychoff 2
VASP 2
Hiisi 2
Bruuveri 2
Laitila 1
Hollolan Hirvi 1
Pyynikki 1
Stallhagen 1
Hartola 1
Ruosniemi 1
Kuninkaankartano 1
Maku 1

Listalla ylös luonnolliset sijoittuvat “laadukkaat panimot”, joilla on paljon erilaisia oluita. Näitä ovat ainakin Beer Hunters ja Stadin Panimo, joilla kummallakin on yli 100 olutta Ratebeerissä (aktiivisena toki vain osa). Plevnalla ja Malmgårdilla listalla on suhteellisesti iso määrä oluita koko valikoimasta. Kumpikin panimo on tosin viimeisen parin vuoden aikana tuonut entistä enemmän uusia oluita markkinoille. Tuoreista panimoista Hiisi ja Pyynikki ovat kumpikin pukanneet maailmalle yli 50 eri olutta, mutta Top50:ssä se ei vielä ole näkynyt, osittain varmasti saatavuudestakin johtuen. Hiiden pari olutta sijoittuu kuitenkin hienosti sijoille 11 (Pläkki) ja 12 (Pohjoisen Jättiläinen). Pohjoisen Jättiläisen todellinen keskiarvo on 3,74, valitettavasti painotettu ka ei pysty enää juurikaan nousemaan elleivät innostu panemaan oluesta uutta erää.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *