Mufloni Imperial Islay Stout erä #2 ja Islay Mist Mufloni Stout Cask Finish

Maahantuoja ja alkoholitukkuri Beverages Partners Finland Oy lähestyi vuoden tauon jälkeen Humalablogistia ja taas samalla asialla kuin silloinkin. Kannattaakin ensin lukea aiempi postaus:

Testipenkissä Mufloni Islay Stout ja Imperial Islay Stout

Eli nyt MacDuffin ja Beer Huntersin pojat ja tytöt ovat jatkaneet yhteistyötä. Mufloni Imperial Islay Stoutiahan makuutettiin MacDuffilta tulleessa tynnyrissä, jonka jälkeen käytetty tynnyri laivattiin takaisin Skotlantiin. Islay Mist -sekoiteviskierää viimeisteltiin yhdeksän kuukautta tuossa tynnyrissä. Nyt syksyn aikana julkaistaan erikoiserä Islay Mist Mufloni Cask Finish -viskiä ja batch #2, kakkoserä Mufloni Islay Imperial Stoutia. Maistetaanpas!

Beer Huntersin Islay Imperial Stoutista kirjoitin näin Ratebeer-sivustolle:

“Dark brown color, small beige head. Peat, wood, whiskey, and dark chocolate on the nose. Medium-bodied, smooth palate. Roasted but smooth, lots of whiskey and peatiness, some wood, dark chocolate, and even hints of salted licorice. The base stout reminds me of some old Mufloni imperial stouts, so it is certainly an old-school product, not like a modern BA stout. Great beer.”

Tässä kohtaa kirjoittaessani en vielä tiedä millä tavalla kakkoserä poikkeaa vuoden takaisesta erästä. Tuotenäytteenä mukaan tuli tölkki, joka käsittääkseni on viime vuotista erää (BH batch #800). Batch #2 lanseerataan sitten marraskuussa. Olut on ikääntyessään pyöristynyt kulmiltaan. Suuntuntuma on pehmeä, mutta edelleen turve, suklaa ja lakritsi ovat läsnä. Nyt alkoholin takapotku on vaimeampi, joka ehkä jopa makeuttaa yleisvaikutelmaa. Jos tulee jossain eteen ykkösbatchia, kannattaa ehdottomasti edelleen tarttua tilaisuuteen.

Niinpä mielenkiintoisempaa on tarttua viskinäytteeseen eli Islay Mistin Mufloni Cask Finish -versioon. Perusversiohan on melko edukkaasti Alkosta saatava kelpo “talousviski”, jota viime vuoden näyteen jälkeen hankin pullon omaankin kaappiin. Mutta tämäpä versio Islay Mististä jylisee oikein kunnolla!

“Turpeinen ja savuinen viski. Vähän lakritsaa myös maussa. Ei ollenkaan sellainen toffeisen makeahko kuin perusversio. Tuoksusta kyllä löytää Speysidelle ja Highlandille tyypillistä hedelmäisyyttäkin. Hiukan viljaisuutta ja vaniljaa loppuliussa. Yllättäen Mufloni Islay Stout maistuu maussa vahvastikin!”

Suosittelen ottamaan maistoon erityisesti jos Islay Mufloni maistui. Tämä on oiva pari sille. Kannattaa muuten rinnakkaisparissa maistaa viski ensin. Viski ja varmaankin myös olut ovat tulossa Alkoon syksyn aikana. Molempia on ensi kuussa saatavilla rinnakkain ainakin Panimoravintola Beer Huntersissa.

Kiitos BPF:lle ja Beer Hunters’lle mahdollisuudesta viskin ennakkomaistoon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *