Berliini ja Hannover (2009)

Brauhaus in Spandau

Tein viimeisellä kesälomaviikollani viiden yön matkan Berliiniin niin että olin aluksi yhden yön Saksan pääkaupungissa, sitten kaksi yötä Hannoverissa (josta käsin vierailin myös Cellessä) ja vielä kaksi viimeistä yötä taas Berliinissä. Tein matkan aikana lyhyet muistiinpanot reissun varrelle osuneista panimoravintoloista. Osoitteet eivät nyt ole tässä mukana, mutta suosittelen Good Beer Guide Germanyyn liittyvää webbisivustoa http://www.german-breweries.com/.

Yleisenä havaintona (mikä ei ole edes yllättävä): Berliinin ja Hannoverin oluet jäävät melko kauas Baijerin ja muun Etelä-Saksan tarjonnasta. Useimmat panimoravintolatuotteet olivat korkeintaan keskinkertaisia.

Berliini

Marcus Bräu
Lähellä Alexanderplatzin asemaa ja Rosa Luxemburg plazaa. Hyvin pieni, jo vähän nuhjainen ravintola. Listalla oli kaksi omaa olutta: pils ja dunkel, joista pils oli varsin hapanta ja dunkel heikohkoa. Ilmeisesti panimolla on myös kausioluita. Hyvä ruokalista: kotiruuanoloisia isoja annoksia kohtuulliseen hintaan (7-9 e).

Brauhaus Lemke
Muutama sata metriä Marcus Bräusta rautatien “alla”. Iso avara moderni panimoravintola, jossa myös biergartenin tapainen. Olutlista vaihtuu usein ja eri tyylejä kokeillaan. Vierailuhetkeillä tarjolla original, pils, weizen ja stout. Stout tosin maistui dunkelille.

Brauhaus Mitte
Alexanderplatzin juna-aseman vieressä eräänlaisessa kauppakeskuksessa. Iso paikka täynnä turisteja. He tarjoavat 4×0,1 desin maisteluannossettiä. Tällä kertaa siinä oli pils, zwickel, dunkel ja weizen. Oluet heikohkoja tai ainakin tylsiä.

Georg Bräu
Jokirannassa turistialueella lähellä Rathausia. Näytttää suositulta illallispaikalta. Tarjoaa kahta omaa olutta: pilsiä ja dunkelia. Pils oli suodattomaton, mutta ei mikään elämää suurempi olut.

Brauhaus in Spandau
Spandaun Altstadtin lähellä oleva panimoravintola tarjoaa myös majoituspalveluita. Valikoimassa on vakiona suodattamaton Havelbräu sekä kausiolut, joka tällä vierailulla oli Landbier. Landbier olikin erinomaista! Ruoka oli myös kohtalaista, joskin kalliihkoa. Ruokalista ei myöskään ollut kovin pitkä.

Brauerei Südstern
Südsternin aseman lähellä oleva panimoravintola sijaitsee kerrostalon kivijalassa. Vierestä taitaa mennä koirien ulkoilutuslenkki, sillä sen verran monta koiranomistajaa oli takapihan biergartenissa iltapäiväolusella. Mukavan leppoisa paikka; vierailun aikaan oli menossa lauantain Bundesliiga-kierros ja sisätilat olivat täynnä innokkaita jalkapalloilun ystäviä. Paikan ruoka oli hyvää ja kohtuuhintaista. Oluita on muutama vakio (helles ja dunkles) ja ilmeisesti kausioluita. Oluet, erityisesti dunkel, olivat Berliinin keskitason yläpuolella. Erikoisuutena oli “XXL Bier”, jota 27,6-prosenttisena mainostivat maailman vahvimmaksi olueksi. 2,50 eurolla sai 2 senttilitran annoksen. Ihan mukavan juotava – ei terävän alkoholinen vaan puumaisen humaloitu ja makeahko hiukan sherrymäinen tuote. Ei sentään aivan Utopiaksen tasolla.

Brewbaker
Brewbakerin pieni panimoravintola sijaitsee hiukan hassusti Bellevuen S-bahn-asemalla, sisäänkäynti on aseman ulkopuolelta. Brewbaker on erikoistunut keittelemään oluitaan koko ajan vaihtuvin reseptein. Oletan, että Bellevue Pils on vakiotuote. Muut paikan oluet vierailuni aikaan olivat inkiväärillä maustettu Red Ginger ja ilmeisesti chilistä jälkipotkunsa ottanut Hot Summer Ale. Kaikki kolme olivat ihan juotavia, mutta eivät mitään suoranaisia tajunnanräjäyttiä. Olettaa voi kuitenkin, että repertuaarista löytyy myös erittäin hyviäkin tuotoksia.

Hops & Barley
Uudehko (perustettu vuonna 2008?) Hops&Barley on pikkasen kummajainen muiden Berliinin panimoravintoloiden joukossa. Syy johtunee sijainnista itäisessä Berliinissä, joka tarkoittaa asiakaskunnan muodostuvat reppumatkaajista, ikuisista opiskelijoista, hipeistä ja muista punkkareista “ihan tavallisten ihmisten” lisäksi. Oluita siemailtaessa nenään voi tupakan lisäksi tulla hieman makeammankin suitsukkeen tuoksu. Ostbahnhofilta pääsee paikan viereen ratikalla, muuten S-bahnilta tai U-bahnilta on noin kilometrin kävely. Monia oluita on ilmeisesti kolme vakiona (pils, dunkel, weizen) sekä yksi kausiolut (vieraillessani Hell) ja siideri. Oluet eivät olleet kovin kummoisia.

Hannover

Brauerei Herrenhäuser
Herrenhäuser Strasse 83-99, 30419 Hannover-Herrenhausen
Herrenhäuserin panimo sijaitsee samannimisessä kaupunginosassa pari raitiovaunupysäkkiä Herrenhäuserin puutarhoilta. Kyseessä on varsin suuri panimo, jonka rakennuskompleksi täyttää lähes yhden kokonaisen korttelin. Varsinaista “ravintolahanaa” en löytänyt, mutta panimon kulmilla olevassa “Zum Markgrafenissa” on tarjolla Pilseneriä hanasta sekä muutamaa pullotuotetta. Luonnollisesti oluita on tarjolla myös hannoverilaisissa kaupoissa. Pils oli juuri sellainen perussaksalainen tuote, jonkalaista voi näin isolta valmistajalta odottaa.

Brauhaus Ernst August
Schmiedestrasse 13, 30159 Hannover-Mitte
Tämä on Hannoverin keskustassa sijaitseva vuonna 1986 perustettu iso panimoravintola. Se tarjoaa iltaisin muun muassa elävää musiikkia ja muita aktiviteetteja. Ruoka oli kohtalaista ja halpaa (vitosen korvilla). Ernst Augustilla on kaksi omaa olutta: suodattamattomat pilsener ja dunkel. Pils oli kovin makea ja dunkel lähempänä münchener-tyyppistä tummaa.

HBX – Stadtbrauerei am Aegi
Nykyaikainen panimoravintola ja melko uusi, luultavasti perustettu viime vuonna. Paikka on näin ollen vielä erittäin siisti, joskin samalla hieman persoonaton. Palvelu tuntui ystävälliseltä. HBX:ltä sai kolmea olutta: Hannover Pils, Weizen ja Dunkel. Lisäksi menussa oli listattuna kausiolut, jota ei keskellä kesää ollut. Maistamani pils ei ollut kummoinen, weizen oli hieman parempi: makea ja humaloitu.

Gilde Brauerei
Tällä megapanimolla en käynyt, mutta sen oluita on helposti saatavissa Hannoverin kaupoista. InBevin omistuksessa olevan Gilden oluissa on melko vahva “bulkin maku”. Panimo valmistaa mm. 2,8%:n Lüttje Lagenia, jota on tapana nautiskella yhdessä schnapsin kanssa.

Julkaistu 17.8.2009

One thought on “Berliini ja Hannover (2009)

 1. Hyvää tekstiä! Blogi meni juuri tilaukseen.
  Taidan olla hieman myöhässä kommentoimassa, mutta kommentoinpa
  siltikin.

  Mielestäni paras siankylkiresepti on uunissa valmistettu maukas
  sianlkylkipala. Taita folio sahalaitaiseksi pekonien alle, jotta
  ilma pääsee kiertämään ja pekonista valmistuu tasaisen rapeita
  ja suolaisia. Teinkin jopa koosteen parhaista tavoista
  pekonin valmistuuksessa :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *