Juhannuksen juomat

Juhannus, tuo keskikesän ihanainen pitkä viikonloppu, jolloin suomalainen mies hukkuu vetoketju auki ja naiset juoksevat alasti kokon ympäri kaivoon katsellen, on perinteinen oluenlipitysjuhla. Humalablogi.info on valinnut omat suosikkinsa juhannusjuomiksi.

Juhannuksen voisi aloittaa hyvällä aperatiivilla. Mikä siihen sopii paremmin valkkarin tai Campari-jääveden asemasta kuin klassinen Orval. Sopivasti kylmänä Orvalin voi tarjota jopa ei-hardcore harrastajalle kuivan shampanjan korvikkeena. Itse isäntä (tai emäntä) toki on tilaisuutta varten kaivanut esiin aidon Orval-lasin.

Ruokapöydässä tarjolla lienee uusia perunoita ja monenlaisia kesäisiä herkkuja. Ehdottoman yleispätevä juoma kesäpöytään on vehnäolut. Vaikka kotimaiset vehnäoluet ovatkin olleet pop viime aikoina, Humalablogin valinta kohdistuu Weihenstephanerin Hefeweissbieriin. 5,4-prosenttisessa saksalaisessa on runkoa ja luonnetta ja se mätsää useimpien juhannusruokien kanssa loistavasti. Korvikkeena käy toki myös joku witbier (esimerkiksi Hoegaarden) tai maitokaupastakin saatava Nokian EloWehnä.

Ruuan jälkeen jossain vaiheessa on aika siirtyä juhannussaunaan, jossa vihdotaan tuoreella koivulehtivitsalla alkuvuoden kuonat irti kropasta. Saunaolueksi niin lauteille kuin terassille käy hyvin jäähdytetty rapsakka pils. Mikäli haluaa oluen osuvan kesäteemaan voi vihtakaveriksi valita vaikkapa Stallhagenin Sommarin! Sommar! on sopivan harmiton laudejuoma. Sen sijaan Olvin Saunaolut kannattaa jättää kauppaan – olut on häpeäksi saunalle. Blogisetä tosin ottaa kiksinsä hieman rapsakammasta pilsistä ja ottaa löylyyn tölkillisen klassista Pilsner Urquellia.

Kun hiet on saatu pestyä järvessä pois on aika siirtyä ns. seurustelujuomiin. Mikä onkaan tähän tarkoitukseen parempaan kuin suomalaiskansallinen sahti! Paikallisen sahdin saatavuus kun on mitä on niin tällöin juhannusjuhlijan täytyy tyytyä sinänsä kelvolliseen Finlandia Sahtiin. Jussin kunniaksi otetaan kaksi pulloa tietenkin sitä strong-versiota. Humalablogi varoittaa: sahti iskee takaraivoon huomaamatta kuin koivuklapi naapurin isännän kädestä.

Juhannusyöhän ei pimene ollenkaan. Sen sijaan juhlijoilla voi näkökenttä pimentyä ja aamuyötä kohti tunnelma alkaa seurueesta riippuen joko nousta riehakkaaksi puukkohippailuksi tai sitten väsyneeksi pohdinnaksi elämän tarkoituksesta. Ensimmäiseen suosittelen poliisia, jälkimmäiseen kannattaa säästää jussin viimeinen olut. Tietenkin yömyssyssä pitää olla luonnetta, puhtia ja potkua varsinkin kun alle on tumutettu sitä Finlandiaa. Niinpä raukeaksi lopuksi on syytä avata Nøgne Ø # 100, tuo turskamaan ylpeys ja jakaa se vaikkapa juhannuskumppanin kanssa. Tämän jälkeen onkin hyvä siirtyä lepäämään ja kohti uusia seikkailuja!

Suosituimmat hakutermit:

One thought on “Juhannuksen juomat

  1. Pingback: Juhannuksen juomat vintage 2012 | Humalablogi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *