Dark Horizon edition 1 postjoulumaistelu 2008

Siitä kun olen viimeksi juonut Nøgne Ø Dark Horizon First Editionia on jo vierähtänyt hyvä tovi. Kaapissani on kuitenkin olutta möllöttänyt kutsuvasti vajaa laatikollinen, joten näin kun joulukin on jo ohi, on syytä nyt 2,5 vuotiaan oluen uudelleenarviointiin. Alkuperäiset arviothan olivat, että hyvä olut, mutta vielä liian makea. Pullo #975.

Väri on läpinäkymättömän musta/tummanruskea. Vaahto häviää nopeasti. Tuoksussa huomaa melko hyvin oluen korkean alkoholiprosentin (16 %). Mukana on myös hieman leivontasiirappimaista makeaa ja vaniljaa. Kaiken kaikkiaan tuoksu on muuttunut selvästi elokuusta 2007, jolloin kirjoitin tuoksussa olevan “tummia makeita hedelmiä, lakritsaa, kylmää kahvia ja jotain outoa aivan kuin sipulimaista mausteisuutta”. Nyt paahteisuus on taittunut ja tilalle on tullut “vuosikerta barley winemaisia” piirteitä. Kun olut on saanut ilmaa lasissa riittävästi, tuoksusta alkaa löytää myös salmiakkia.

Maussa ei ole tapahtunut aivan yhtä radikaaleja muutoksia. Olut on edelleen makea, sitä tukevoittaa lämmittävä alkoholimaisuus, joka ei ole päällekäyvä kuten Second Editionissa. Kun makeus ja alkoholi häviävät, jäljelle jää mukavan paahteinen, hieman ehkä humalainen jälkimaku. Suuntuntu on portviinimäinen – DH1 muistuttaa ikäännyttyään enemmänkin barley winea kuin imperial stoutia.

Loistava olut, joka on kehittynyt vajaassa puolessatoista vuodessa jopa hiukan parempaan suuntaan. Palaamme asiaan tämän merkeissä … ehkä ensi jouluna!

Aromi: 8/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 8/10
Suuntuntu: 4/5
Kokonaisarvio: 16/20 = 4.0

Julkaistu 27.12.2008

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *