Madeira (2010)

Kävin pari kuukautta sitten talvilomallani Madeiralla. Tämä tapahtui vain muutama päivä kymmeniä kuolinuhreja vaatineiden mutavyöryjen jälkeen. En ole vielä matkan olutpuolesta muistikuvani mukaan blogissani kertonut, joten on aika korjata vahinko.

Kuten voi melko helposti arvata Madeira ei ole varsinainen olutkehto. Tällä vehreällä saarella tietenkin turistina tulee pääosin juotua sen nimikkojuomaa madeiraa. Tämän lisäksi suomalainen hullaantuu maitokauppojen valtavista punaviinivalikoimista. Tarjolla oli myös madeiralaisia punaviinejä, mutta maistetut yksilöt eivät olleet kovin hyviä. Kiitos turismin, osassa kaupoista on kuitenkin valikoimissaan jopa belgioluita. Eräästä hotellini lähikaupasta löytyi muun muassa Leffe Radieuse ja Leffe Vieille Cuvée – iso pullo Chimayn sinistäkin oli hyllyllä.

Sortimentin kärjen muodostavat kuitenkin Unicerin panimon Cerveja Super Bockit sekä Heinekenin omistaman paikallisen Empresa de Cervejas da Madeiran Coral-oluet. Coral olikin vakiotuotteena myös useimmissa ravintoloissa ja kahviloissa, sen mainoksia näkyi monissa paikoissa. Paikallinen Sá-kauppaketju myi Coralin panemaa lageria myös omalla brandillaan. Perus-Coral on melko mitäänsanomaton vaalea lager, panimon Coral Tónica on kohtalaisen juotava mustaolut, josta on portugalilaiseen tapaan olemassa myös alkoholiton versio.

Funchalin satamassa keskeisellä paikalla sijaitsee saaren ainoa panimoravintola. Valitettavasti Beerhouse Madeira (alimmassa kuvassa) joutui tulvan uhriksi ja oli kiinni koko viikon saarella oloni ajan. Ravintolassa on tarjolla yhtä omaa olutta, muuten valikoima koostuu Coralin tuotteista. Muutenkin ravintoloiden olutvalikoimat antoivat hyvän syyn keskittyä niiden talon viineihin – monesti hyvää pikkurahalla. Tietenkin madeira-talot olivat loppasuulle myös mainioita vierailukohteita.
Funchal tuhojen jälkeen
Madeira kuten Portugali muutenkaan ei siis olutmielessä ole kovin kiinnostava paikka. Kuivin suin siellä ei kuitenkaan joudu lomailemaan, oli juomana sitten olut, viini, madeira tai terävämpi alkoholi. Hintatasokin on sijainti huomioon ottaen maltillinen.

Julkaistu 27.4.2010

Suosituimmat hakutermit:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *