Vietnam (2009)

Terveiset Saigonista (nykyinen Ho Chi Min City). Pari ensimmaista paivaa vierahti Ha Noissa. Siella tuli vierailtua neljassa panimoravintolassa – kaikki eraanlaisen tsekkilaisen olutperinteen jatkeita. Gammerbeer oli kopioinut jopa logonsa suoraan Gambrinukselta. Kolme muuta olivat Legends Beer, kuppainen Goldmalt (talla pitaisi olla kaikkiaan kolme ravintolaa ympari kaupungin) ja Pragold Beer. Kaikilla perusvalikoimana tuntuisi olevan vaalea hellestyyppinen lager ja tumma dunkel. Hanoin todellinen erikoisuus on kadulla astioista myytava Bia Hoi, tuoreolut, lager, jonka kauppiaat noutavat aamuisin suoraan panimoilta. Yhta ehdin maistaa, paria muuta toivottavasti takaisin tullessa. Lasillinen tata panimoravintolatuotteille hyvin parjaavaa janojuomaa maksaa alle 20 senttia.

Saigoniin tulimme australialaisen halpalentoyhtio Jetstarin siivin. Saigon on tuhansien ja tuhansien mopojen kaupunki … Taalla vierailin massiivisessa Hoa Vien Brauhausissa, jolla on outletit myos kahdessa muussa kaupungissa (Hanoin pistetta en loytanyt kartalta), Nguyen Du Brauhofissa (jonka erikoisuus oli vehnaolut) ja Lion Beerissa, joka oli iso ilmava hieno ruokaravintola. Kaksi Ratebeerissa mainittua brewpubia tuntui lopettaneen (tai siirtyneen muualle).

Matka jatkuu huomenna … en yhtaan tieda minne. Olutmielessa varmaankin heikompaa, mutta kaupallisia pullotuotteita ei ole tullut viela nautittua.

Reissaaminen olisi myos mukavampaa, jos olisi terve. Jouduin Helsingissa muutamaa tuntia ennen matkaa kaymaan hammaslaakarilla, joka vetikin sitten yhden poskihampaan ulos. Hampaan alla ollut tulehdus hairitsee hieman menoa, mutta hammasta purren (eiku …).

=====

Olutrintamalla on ollut hiljaisempaa. Tullut juotua enimmakseen vetta Smile
Talla hetkella ollaan maan keskiosan ylankoalueella Dalatissa. Hieno paikka, jossa monenlaista nahtavaa. Tanaan maaseutukierroksella eraan sikalan nurkassa oli iso muovitynnyri, jossa pohisi riisiviinaa. Paikallista riisiviinaa tehdaan kaymisteitse hiivalla, joten teknisesti kyse on samasta tavarasta kuin sake. Totta kai sita piti maistaakin … mukava alkoholinen potku alkuun ja sen halvettya selva riisin ja riisinjyvan maku. Nam.

Huomenna kukonlaulun aikaan siirrymme turisti/rantalomakohde Nha Trangiin, josta pitaisi bongata ainakin yksi panimoravintola. Naatakahviakin taytyy viela paasta maistamaan, tai ainakin tuoda kotiin – esimakua siita tuli nautittua Pikkulinnussa Beer Geek Brunch Weaselin muodossa.

=====

Eilen vierailin Nha Trangin rannalla sijaitsevassa Louisiane Brewhousessa. Paikka on kunnon taysverinen panimoravintola, laitteistoa naytti olevan todella paljon. Paikan olutreseptit on suunnitellut joku amerikkalainen oluthorho, nyt oluen valmistus tapahtunee paikallisin voimin. Tarjolla oli neljaa olutta: pilsner, witbier, dark lager ja red ale. Kaikki olivat talle maailmankolkalle todella hyvia. Tuotteet olivat puhtaita ja pils oli mukavan tsekkityylinen Saaz-humalointineen. Ei mitaan tajuntaa rajayttavaa, mutta vertaisin vaikkapa Teerenpeliin Suomessa. Juotuasi kaksi viikkoa 333 Exporttia osaa naita arvostaa (vertauskuva kuvitteellinen). Muutenkin Louisiane Brewhouse oli hieno, ruoka oli hyvaa ja tarjoilu asiallista. Soin makrillia hapanimelassa kastikkeessa, banana splitin ja 4 x 2 desin olutsamplerin noin 9 euron hintaan – ja tama oli kallis paikka.

Tänään on lento takaisin Saigoniin, jossa täytyy bongata kuralagerosastoa kuntoon. Perjantaina on viela yksi yö Hanoissa – siellä on viela yksi käymätön panimoravintola tarkistettavana.

=====

llalla tuli hotellisviitissa (kylla, kunnon reppureissaajan tapaan täytyy asua sviitissa kun tarjosivat sadalla dollarilla yö) tehtya kuralagersessio. Oluet eivat juuri yllattaneet hyvässä eika pahassa. Zorok-niminen tuote oli ihan mukava hedelmäinen vaalea lager, muut maistetut enemmankin normaalia vetistä riisiä/maissia/pahvia. Tälle illalle jai ainoa kaupoissa nakemani vietnamilainen tumma olut Dia Vietin Den.

Eräässä supermarketissa täällä Saigonissa oli muuten ruokaosastolla tarjolla Leffea, Duvelia ja kaikkia kolmea Chimayta. Osa vieläpä olisi ollut kylmäkaapista tarjolla.

Tänän löysin myös Ratebeerille tuntemattoman uuden panimoravintolan Saigonin keskustasta. Bia Tươi Tiệp tarjosi “tsekkityylisessä” ympäristössä kolmea omaa olutta: 10P vaaleaa pilsiä, 12P marzen-tyylistä maltaisempaa olutta seka dunkelia. Paikan www-sivut ovat: http://biatuoitiepvn.com/ Kuten Hanoin Gammerbeer, tämäkin on kopsannut logonsa suoraan Gambrinukselta.

Loydon myota Saigonin saaliiksi tuli nelja panimoravintolaa. Hanoista on bongattuna samoin nelja, yksi pitaa viela tsekata huomenna. Nha Trangissa oli yksi … ei hassummin (9) tallaiselle vaaleiden lagereiden “kommarivaltiolle” …

=====

Nyt kotona. Hanoissa kävin Ratebeerin listaamassa “Bohemia Pivo” -panimoravintolan osoitteessa, mutta siitä löytyi vain normaali Bia Hoi -ravintola. Sieltä tuli käveltyä Goldmaltiin (joita Hanoissa on siis kolme) … RB:n listaamaan numero ykköseen. Kakkosessa tulikin käytyä jo loman alkuvaiheessa. Valitettavasti sama olut oli täälläkin hanasssa, mutta hyväksi onneksi se oli kunnossa toisin kuin Goldmalt numero kakkosessa. Tuli samalla syötyä “tsekkityylistä” ruokaa (menun mukaan): paneroitu pehmeä sianliha sienikastikkeessa oli herkullista.

Julkaistu alun perin Olutoppaalla helmikuussa 2009

Suosituimmat hakutermit:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *