Suomi tärkeä markkina-alue BrewDogille

BrewDog on pitänyt “osakkeenomistajien” vuosikokouksensa Skotlannissa. Tapahtumassa esitetty slideshow on julkisesti jaossa netissä ja se on mielenkiintoista luettavaa. Yritys on ollut huikealla kasvukäyrällä: uusi tuotantolaitos valmistuu tänä vuonna ja uusia BrewDog-baareja avataan parin vuoden sisään kymmenkunta. Liikevaihto kasvoi 77 % 5,92 miljoonaan puntaan ja voittoakin tehtiin 425000 puntaa. Nykyisellään yritys työllistää 67 henkilöä ja tuotanto on reilut 26000 hehtolitraa (eli noin neljäsosa Laitilan tuotannosta?).

Meille mielenkiintoisin on ehkä tieto suunnitelmista avata BrewDog-juottola Tukholmaan vuonna 2013. Tämä jää nähtäväksi. Tavallansa on aika hämmentävää kuinka paljon yritys on lähtenyt laajentamaan oman ydinbusineksensa ulkopuolelle ja hyvin nopeaan tahtiin. Ilmeisesti BrewDog-baarikonsepti on osoittautunut taloudellisesti kannattavaksi. Käsittääkseni baarit ovat yrityksen omia, ei franchise-liikkeitä.

AGM 2012 -esityksen voit lukea täältä.

Kuvaaja BrewDogin suurimmista asiakkaista on mielenkiintoinen. Mikään yllätys ei ole, että Cask Sweden on ylivoimainen ykkönen. Ei ole ihme, että Systembolagetia varten tehdään omia erikoisoluita. Kokonaisuudessaankin Ruotsi, Norja ja Suomi on yllättävän tärkeä markkina-alue BrewDogille. Lähes neljäsosa liikevaihdosta näyttäisi tulevan Cask Swedenilta, Cask Norwaylta ja nykyiseltä Suomen maahantuojalta Diamond Beerilta. Diamond Beer on panimon ulkopuolisista seitsemänneksi isoin ostaja.

Kuva: BrewDog

Suosituimmat hakutermit:

3 thoughts on “Suomi tärkeä markkina-alue BrewDogille

  1. Pari huomiota / oikaisua:
    – Brittein saarilla perinteisesti panimot omistavat myös pubeja. Mm. S&N omisti jossain vaiheessa 1700 pubia, ja myi ne sitten suureksi osaksi pois koska oli “ydintoiminnan ulkopuolista”. Lopulta kuitenkin tämä on jakelukanava tuotteille, ja ed.m. S&n teki ostajan kanssa pitkän sopimuksen oluiden jälleenmyynnistä. BD, joka on pieni panimo, ei saa oluitaan laajaan jakeluun kansallisella tasolla muuten kuin tekemällä sen itse. Siinä mielessä ovat ydinliiketoiminnassa, kun myyvät omia (ja muita laatuoluita) omistamissaan pubeissa.
    – aina kun puhutaan Laitilan tuotannosta, otetaan ns. kokonaisluku käyttöön. Yleisessä tiedossa on, että tekevät siidereitä ja lonkeroita kaupan ketjuille, joten kokonaislitramäärä saadaan suureksi. Olutta tästä määrästä on kuitenkin vain murto-osa. Mielikuva helposti syntyy että kaikki on panimon olutta, mutta oikaistaan tämä nyt kerralla.
    “faktat faktoina”

  2. Sanotaanko nyt vaikka niin, että Laitilan panimotuotteiden kokonaismäärä lähentelee 10 miljoonaa litraa ja viimeistään tänä vuonna mennee yli. Joka tapauksessa Suomen “pienpanimoiden” tuotannosta Laitilan osuus oluista on reilusti yli 80 %, jossain vaiheessa ollut varmaan vieläkin isompi. Eli eiköhän se ole ainakin yli kolminkertainen BD:n määrään. Tarkkoja lukujahan voidaan vain arvella kun eivät julkista.

  3. Pingback: Suomalaiset pienpanimot kasvu-uralla | Humalablogi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *