Testipenkissä Nøgne Ø Dark Horizon 2. edition 2008

Nyt sitä saa .. ainakin vielä vähän aikaa. Kovasti olutharrastajien keskuudessa odotettu Nøgne Ø Dark Horizonin toinen tuleminen on nyt tosi asia ja innokkaiden mallashuulien kaapissa pullot ovat olleet viime viikon puolesta välistä alkaen. Itse pääsin maistamaan 2. editionia ensimmäisen kerran jo European Beer Festivalilla Kööpenhaminassa, mutta uudelleenmaistaminen kotona hermeettisissä oloissa on aina tarpeen. Dark Horizon lienee parhaimmillaan vasta vuoden kypsytyksen jälkeen, mutta mikäli olut aikoo olla silloin huipulla, sen pitää olla maistuvaa nytkin. Siispä ei muuta kuin maistamaan.

Nøgne Ø Dark Horizon 2. edition tulee tyylikkäässä mustassa peltirasiassa Goudenbandmaisesti käärepaperiin kääräistynä. Testikohteeksi valikoitui pullo numero #07780. Pullossa alkoholilukemaksi on annettu 16 % … mustalla tussilla on peitettynä jotain – ilmeisesti virheellinen 17,5 %. Platoja väitetään olevan peräti 39, IBU:ja kohtaliset 65.

Nautin DH:ni hieman viilennettynä niin, että pullon saavuttaessa pohjansa, olut lienee lähellä huoneenlämpöä. Olut on hyvin tummanruskea, lähes läpinäkymätön, pintaan muodostuu espressovaahto, joka ei tosin ole kovin pitkäikäinen. Nuuhkaistaessa nenään pelmahtaa melkoinen raa’an alkoholin aromi. Se muistuttaa salmiakkikoskenkorvaa, mutta tehtynä 60-prosenttiseen vodkaan. Alkoholi peittää alleen tehokkaasti kaiken muun paitsi salmiakin ja makeamman Halvan lakritsipiippua muistuttavan aromin.

Yskänlääke. Se on ensimmäinen asia, jota ajattelen Tumman Horisontin ensi pisaroiden kaatuessa kurkkuuni. Salmiakinmakuisesta yskänlääkkeestä tulee mieleen tietenkin lapsuus ja keuhkoputkentulehdukset ja ikävät lääkärikäynnit … Toisaalta tämä yskänlääke muistuttaa kovasti sitä salmiakkikossua! Tämän jälkeen alkoholi ottaa vallan makupaletissa ja iskee raakana kitalakeen. Kuin joisi raakaa vodkaa – onneksi premium-sellaista! Alkoholin tasaantuessa suuhun aukeaa tupakantuhkaa ja paahdettuja kahvipapuja. Eli enemmän sellaisia positiivisia tuntemuksia (ainakin jälkimmäinen), joita toivoo ikäännyttämisen tuovan esiin paremmin. Maussa on myös häivähdys samanlaista nestemäistä autonrengasta, joka tekee Mikkeller Blackistä käytännössä juomakelvottoman. Viime metreillä on aistittavissa myös pienen pieni makean lakritsan viivähdys. Ja tämän kaiken jälkeen kitalaki ja kieli ovat alkoholin puuduttamat.

Eli kannaattaako se oma Dark Horizon 2. edition -pullo avata nyt? Kyllä ja ei. Avaa, jos ostit koko laatikollisen tai enemmän. Silloin voit myöhemmin verrata kokemuksiasi ikäännytettyyn kehittyneeseen versioon, joka toivottavasti on monimuotoisempi ja juotavampi. Älä avaa, jos sinulla on Dark Horizonia vain pullo tai kaksi. Et varmaankaan halua tuhlata 13 euroa viinapommiin.

Ratebeer-pisteet tälle maistelulle:

Aromi: 6 Ulkonäkö: 4 Maku: 7 Suuntuntu: 2 Yleisarvio: 13 = 3.2

Julkaistu 24.11.2008

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *